Een steekpartij vrijdagmiddag in de Sint Nicolaasstraat, vlak bij de Dam in Amsterdam, heeft vijf mensen verwond, van wie twee ernstig. De verdachte, een 30-jarige Oekraïner, werd kort na het incident aangehouden. Terwijl het onderzoek loopt, benadrukt de Oekraïense gemeenschap in Nederland dat deze daad een individuele verantwoordelijkheid is en niet representatief voor hun bevolkingsgroep. Het incident veroorzaakte een golf van reacties op sociale media en onder prominenten.
Rond 15:20 uur begon de verdachte willekeurig mensen aan te vallen met meerdere messen. De slachtoffers, variërend in leeftijd van 19 tot 73 jaar en afkomstig uit Nederland, de VS, België en Polen, werden snel naar het ziekenhuis gebracht. Een Britse toerist overmeesterde de dader, een actie die lof oogstte. De politie zette de Dam af, de traumahelikopter landde ter plaatse en de verdachte, die gewond was aan zijn been, werd overgebracht naar een ziekenhuis en later naar de Penitentiaire Inrichting in Scheveningen. Het motief is nog onbekend, maar de politie sluit een terroristische achtergrond vooralsnog uit.
Oekraïense gemeenschap spreekt
De Oekraïense gemeenschap in Nederland reageerde snel en eenduidig. Olena Kovalenko, woordvoerder van de Oekraïense Vereniging Nederland, verklaarde: “Dit is een tragische, individuele daad. Het heeft niets te maken met wie wij als gemeenschap zijn. We rouwen met de slachtoffers en vragen om begrip, geen oordeel.” Andriy Melnyk, een Oekraïense ondernemer in Utrecht, tweette: “Eén man is schuldig, niet een volk. Laten we dit niet misbruiken om haat te zaaien.” Via een persbericht riep de gemeenschap op tot solidariteit: “Onze mensen vluchten voor geweld, ze brengen het niet mee.” Op X @VrijheidNu waarschuwde: “Weer een incident, wanneer grijpt de overheid in?” (2.000 retweets), waarop @OekraineNL reageerde: “Stop met generaliseren, dit is één persoon, geen volk.” De politie vroeg om terughoudendheid bij het delen van speculaties, maar dat weerhield gebruikers niet van felle discussies.
De reacties van politici, schrijvers en intellectuelen
Politici spraken zich uit met gemengde toon. VVD-leider Dilan Yeşilgöz-Zegerius twitterde: “Diep geschokt door de steekpartij. Dank aan hulpdiensten en de moedige omstander. Laten we de feiten afwachten.” PVV-leider Geert Wilders linkte het aan immigratiebeleid (“Weer chaos door open grenzen,”), wat felle kritiek oogstte van de Oekraïense gemeenschap. Hij uitte zijn bezorgdheid over “toenemende geweldsincidenten” en riep op tot strengere immigratieregels. D66 -leider Rob Jetten counterde: “Dit is geen moment voor polarisatie. Steun de slachtoffers, niet de haat.” Burgemeester Femke Halsema noemde het “een zwarte dag” en prees de saamhorigheid.
Columnist Nausicaa Marbe schreef in De Telegraaf: “De roep om schuld aan een groep te koppelen is luie journalistiek. Dit is één man, één tragedie.” Een andere columnist, Wierd Duk schreef in De Telegraaf: “Dit incident legt opnieuw de kwetsbaarheid van onze open samenleving bloot. De heldendaad van een burger biedt hoop, maar de vragen over motief en achtergrond blijven knagen.”
In de Volkskrant betoogde publicist Sheila Sitalsing: “De Oekraïense stem verdient hier voorrang – zij wijzen terecht op individuele schuld.” In NRC betoogde publicist Bas Heijne: “De reflex om nationaliteit te benadrukken vertroebelt het debat. Laten we focussen op de slachtoffers en de moed van omstanders.” Historicus Maarten van Rossem zei in een podcast: “Generaliseren is menselijk, maar dom. Dit is geen ‘Oekraïens probleem’.” Een andere historicus, Geert Mak waarschuwde in een radio-interview voor stigmatisering van de Oekraïense gemeenschap: “Eén dader definieert niet een hele groep.”
Nasleep
De Dam is weer vrij, maar de impact blijft. Een inzamelingsactie voor de slachtoffers bracht al 12.000 euro op. De Oekraïense gemeenschap organiseert morgen een wake in Amsterdam om steun te betuigen en stigmatisering te counteren. Kovalenko: “We zijn hier om te bouwen, niet te breken.” Ondertussen vraagt de politie getuigen om beeldmateriaal.
Dit incident, hoe schokkend ook, weerspiegelt volgens Oekraïense stemmen in Nederland niet hun identiteit. Terwijl het onderzoek voortduurt, klinkt de roep om nuance luider dan die om verdeeldheid.
Bu gönderiyi Instagram’da gör