De Amerikaanse president Donald Trump heeft Iran opnieuw gewaarschuwd met harde uitspraken.
In een interview met NBC News verklaarde Trump: “Als we geen akkoord bereiken over nucleaire ontwikkeling, bombarderen we hen zoals ze nog nooit hebben meegemaakt.” Hij benadrukte dat Iran zijn nucleaire programma volledig moet beëindigen en schokte de wereld met zijn dreigement dat een mislukking van onderhandelingen zou leiden tot ongekende militaire actie. Hij voegde toe dat Amerikaanse en Iraanse functionarissen momenteel praten en dat deze gesprekken resultaat móéten opleveren.
De spanningen escaleerden in maart. Op 7 maart vertelde Trump in een interview met Fox Business Network dat hij een brief had gestuurd aan de Iraanse leider Ali Khamenei. “Ik schreef: ‘Ik hoop dat jullie onderhandelen, want als we militair moeten ingrijpen, wordt het verschrikkelijk,’” zei hij. Khamenei reageerde op 8 maart in een toespraak en wees de onderhandelingsoproep af: “De VS wil geen problemen oplossen, maar hun eisen opleggen en domineren. Dat accepteren we niet.” De Iraanse president Masoud Pezeshkian kaatste op 11 maart terug: “Ik onderhandel niet omdat je dreigt. Doe wat je wilt.”
Toch meldde de internationale pers recent dat Iran via de Verenigde Arabische Emiraten indirecte gesprekken met de VS overweegt. Op 27 maart bevestigde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi dat een antwoord op Trumps brief via Oman was overgebracht.
Chronologie van de nucleaire activiteiten van Iran
De nucleaire inspanningen van Iran hebben een complexe en controversiële geschiedenis, die teruggaat tot de jaren 1950. Hier is een chronologie die de belangrijkste fasen van het nucleaire programma van Iran samenvat:
Jaren 1950:
Het nucleaire programma van Iran begon als onderdeel van het “Atomen voor Vrede”-programma van de Verenigde Staten.
In deze periode hielpen de Verenigde Staten Iran met nucleaire energietechnologie.
Jaren 1970:
De Sjah van Iran, Mohammad Reza Pahlavi, investeerde zwaar in kernenergie om aan de energiebehoeften van zijn land te voldoen.
In deze periode sloot Iran overeenkomsten met landen als Duitsland en Frankrijk voor de bouw van kerncentrales.
1979 Revolutie:
Na de Iraanse Islamitische Revolutie werd het nucleaire programma grotendeels stopgezet.
Tijdens de oorlog tussen Iran en Irak (1980-1988) werden de nucleaire inspanningen in beperkte mate voortgezet.
Jaren 1990:
Iran begon zijn nucleaire programma nieuw leven in te blazen.
Rusland speelde een belangrijke rol bij de bouw van de kerncentrale van Bushehr in Iran.
Jaren 2000:
Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) uitte zijn vermoedens over geheime nucleaire activiteiten van Iran.
Iran beweerde dat zijn nucleaire programma vreedzame doeleinden had.
De Verenigde Naties (VN) begonnen sancties op te leggen aan Iran vanwege zijn nucleaire activiteiten.
Nucleaire Overeenkomst van 2015 (JCPOA):
Iran en de P5+1-landen (VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China en Duitsland) sloten een nucleaire overeenkomst.
De overeenkomst voorzag in de opheffing van sancties in ruil voor de beperking van het nucleaire programma van Iran.
2018 Terugtrekking van de VS uit de overeenkomst:
De Amerikaanse president Donald Trump kondigde aan dat de VS zich terugtrok uit de nucleaire overeenkomst en dat de sancties tegen Iran opnieuw werden ingevoerd.
Iran begon zijn verplichtingen onder de overeenkomst geleidelijk te verminderen.
2019-heden:
Iran heeft zijn uraniumverrijkingsactiviteiten opgevoerd.
Het IAEA heeft aangekondigd dat het niet-aangegeven nucleair materiaal heeft gevonden in Iraanse nucleaire installaties.
Er zijn onderhandelingen gevoerd tussen Iran en de VS over een terugkeer naar de nucleaire overeenkomst, maar zonder resultaat.
Het nucleaire programma van Iran blijft een complex onderwerp dat de politieke spanningen in de regio en op mondiaal niveau beïnvloedt.